Projectmanagement gemakkelijker met software

Wat is projectmanagement?

Projectmanagement is misschien wel de meest ondergewaardeerde kantoorbaan die er is. Wanneer projecten uitlopen of mislukken, is het de schuld van de projectmanager, maar wanneer het een succes is, krijgt iedereen behalve de projectmanager een schouderklopje. Hij heeft immers ‘alleen wat gemanaged’. Onterecht vinden wij! Een projectmanager organiseert de boel, is verantwoordelijk voor een gedegen voorbereiding, draagt zorg voor een strakke projectplanning (waarbij deadlines en budget de grootste rol spelen) en is het aanspreekpunt tijdens de uitvoering en afronding van een project.

Projectplanning versus projectadministratie

Projectadministratie geeft je duidelijk inzicht in de totale kosten van een project. Het geeft je een overview van het aantal arbeidsuren en materialen die voor projecten worden ingezet. Een projectadministratie is vooral voor bedrijven met veel verschillende opdrachten en klanten handig. Aan de hand van de projectadministratie kun je berekenen of een project rendabel is of niet.

Projectplanning gaat over de inzet van medewerkers en de precieze invulling van de tijdlijn van het project. Projectplanning en projectadministratie zijn dus beide onderdeel van projectmanagement.

Succesvol projectmanagement met projectplanning in 4 stappen

  1. Start ieder project met het vaststellen van een start- en einddatum.

  2. Vervolgens bepaal je tussentijdse succesmomenten. Zo voorkom je dat je in een voor het gevoel oneindig lang traject belandt dat onmogelijk lijkt om te voltooien. Deze tussentijdse succesmomenten noem je milestones.

  3. Bepaal het budget voor het project en breng dit terug naar behapbare stukjes per milestone.

  4. Houd gewerkte uren per milestone bij, zodat je dit kunt specificeren op de factuur naar de klant. Super handig als je projectmanagement software gebruikt: koppel de persoonlijke agenda’s van de betrokkenen aan de projectplanning en houd zicht op de bezettingsgraad van alle teamleden.

Waarom heb je software nodig bij projectmanagement?

Processen waar een mens aan te pas komt, lopen het risico op fouten. Projectmanagement software kan je helpen projecten binnen deadlines en budgetten te houden. Je kunt natuurlijk aan iedere betrokken medewerker vragen hoeveel uur hij beschikbaar is voor een bepaald project, maar weten mensen dat echt exact? (Wel als ze een online agenda gebruiken).

Teamleader biedt uitgebreide projectmanagement software waarin niet alleen de projectplanning alle ruimte krijgt, maar ook het financiële aspect van een project inzichtelijk wordt gemaakt. Deze projectmanagement tool is uniek omdat het integreert met de online agenda en gekoppeld kan worden aan het factuurprogramma.